Du är här

Info om coronablinkern

Om coronablinkern blinkar
Det rekommenderas att så många invånare som möjligt laddar ner coronablinkern till sin smarttelefon. I Finland har flera miljoner nedladdningar av blinkern gjorts. Coronablinkern är en app som produceras av Institutet för hälsa och välfärd.

Blinkern är ett frivilligt komplement till den smittspårning som utförs av sjukvårdspersonal. Blinkern används inte till att försätta dig i karantän, men den meddelar dig om att du de senast dagarna varit i närheten av en Covid-19-smittad person, under förutsättning att även den smittade använder blinkern. När en smittad person meddelar sin blinker att hen är smittad, kommer de personer som varit nära den personen under de föregående dagarna att få ett meddelande i sin blinker.

Vad ska du göra om din coronablinker larmar?

  • Om du får ett meddelande om eventuell exponering, ger appen dig instruktioner för hur du ska agera. 

Allmänna råd efter att blinkern larmat:

  • Var extra noggrann med att hålla avstånd, använda ansiktsskydd och god handhygien 
  • Ge akt på om du har symptom och sök dig omedelbart till coronaprovtagning om du får ens lindriga symtom.
  • Coronablinkerns meddelande innebär inte att du ska gå i karantän eller vara hemma från jobbet. Meddelande om att du ska i karantän kommer från sjukvårdens personal.
  • Meddela helst din arbetsgivare om att din blinker larmat. Överväg med arbetsgivaren om du kan arbeta på distans en tid. Ifall distansarbete är omöjligt ska du med arbetsgivaren bedöma om du till exempel ska arbeta med skyddsutrustning (tex mun- och nässkydd, handskar) och om du kan hålla mer fysisk distans till arbetskamrater och kunder/klienter mfl under en kortare tid.
  • Coronablinkern sparar inte ditt namn, ditt födelsedatum eller dina kontaktuppgifter. Den kan inte ta reda på vem du är eller vem de människor du träffar är. Appen samlar inte in lokaliseringsuppgifter.

Vasa sjukvårdsdistrikt har mer information:  https://www.vaasankeskussairaala.fi/sv/for_patienter/aktuellt/nyheter/2020/vad-ska-jag-gora-om-jag-far-ett-meddelande-pa-coronablinkern/

THL: https://koronavilkku.fi/sv/