TE-palveluista tulee ensi vuonna oman kuntasi työllisyyspalveluita – näin historiallinen uudistus vaikuttaa Vaasan seudulla

Ensi vuonna henkilö- ja yritysasiakkaat saavat neuvontaa ja ohjausta työnhakuun ja työntekijöiden rekrytointiin TE-toimiston sijaan kuntien työllisyyspalveluista. Vaasa toimii vastuukuntana Pohjanmaan työllisyysalueella ja järjestää työllisyyspalvelut yhdessä Kaskisen, Korsnäsin, Laihian, Maalahden, Mustasaaren, Närpiön, Uudenkaarlepyyn ja Vöyrin kanssa. 

TE-toimistot eli valtion työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan ja niiden palvelut siirtyvät kuntien tehtäväksi 1.1.2025 alkaen. Samalla reilut 80 työllisyyspalveluiden ammattilaista siirtyy Pohjanmaan TE-toimistosta Vaasan kaupungille töihin. Työllisyyspalveluista tulee osa kunnan peruspalveluja, samaan tapaan kuin esimerkiksi varhaiskasvatus. 

– Tämä historiallinen uudistus antaa kunnille uusia mahdollisuuksia työllisyyden edistämiseen. Alueen elinvoima ja kilpailukyky vahvistuvat, kun kunnat voivat jatkossa kehittää työllisyyspalveluita vastaamaan suoraan asukkaiden ja paikallisten työnantajien tarpeisiin, Pohjanmaan työllisyysalueen johtaja Juha Nummela kertoo. 

Mitä muutos tarkoittaa asiakkaille? 

TE-toimiston asiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään erityistä, vaikka palveluntarjoaja vaihtuu vuoden vaihteessa. Sekä henkilö- että yritysasiakkaiden asiointikanavana säilyy tuttuun tapaan Työmarkkinatorin sähköinen asiointi. Myös uusien asiakkaiden tulee kirjautua Työmarkkinatorille töitä tai työntekijöitä hakiessaan.  

Vaasassa työllisyyspalveluiden toimipiste sijaitsee myös jatkossa nykyisen TE-toimiston tiloissa virastotalolla Palosaarella. Muista Pohjanmaan työllisyysalueen toimipisteistä tiedotetaan syksyn aikana.  

Pohjanmaan TE-toimisto viestii asiakkailleen muutoksesta syksyn aikana omien kanaviensa kautta. 

Palvelut järjestetään yhteistyössä työllisyysalueella  

Suomeen muodostuu uudistuksen myötä 45 työllisyysaluetta, jotka vastaavat työllisyyspalveluiden järjestämisestä hallinnollisesti. Vaasa toimii vastuukuntana Pohjanmaan työllisyysalueella, johon kuuluvat myös Kaskinen, Korsnäs, Laihia, Maalahti, Mustasaari, Närpiö, Uusikaarlepyy ja Vöyri. 

Huolimatta työllisyyspalveluiden hallinnollisesta järjestämistavasta, asukkaat voivat jatkossa kääntyä aina oman kuntansa puoleen työllisyyspalveluihin liittyvissä kysymyksissä. Ohjaus ja neuvonta toimivat siis samaan tuttuun tapaan kuin etsiessä tietoa esimerkiksi rakennusluvasta tai päivähoitopaikasta.  

Miksi TE-palvelut siirretään kuntiin? 

Uudistus tuo palvelut lähemmäs asiakkaita, mikä lisää työllisyyspalvelujen saavutettavuutta ja vaikuttavuutta. 

Tavoitteena ei ole vain siirtää palveluja ja henkilöstöä valtiolta kunnille, vaan kehittää työllisyyspalveluita entistä toimivammiksi. Pohjanmaan työllisyysalueella esimerkiksi suunnataan ammatillista koulutusta tukemaan paremmin alueen työllisyyttä ja yritysten tarpeita, edistetään kotoutumisen roolia työllisyyden hoidossa ja vahvistetaan kuntien roolia osaajien aktiivisessa houkuttelussa, tarvittaessa myös maan rajojen ulkopuolelta.  

Vuoden 2025 alussa astuu voimaan myös uusi kotoutumislaki, jonka myötä kunnille siirtyy vastuu TE-toimiston kotoutuja-asiakkaiden kotoutumisen edistämisestä. Muutos vahvistaa maahanmuuttaneiden työllisyyttä ja selkeyttää toimijoiden vastuita.