Äitiysneuvolat

 Corona tiedotteet:
  • Ei lapsia mukaan vastaanotolle.
  • Pysy kotona jos sinulla on flunssaoireita, myös lieviä oireita.
  • Pysy kotona jos olet ollut ulkomailla viimeisen 14 vuorokauden aikana.
  • Pese kädet kun saavut vastaanotolle ja kun poistut vastaanotolta.

Äitiysneuvoloiden tavoitteena on tukea vanhemmuuden kynnyksellä olevia perheitä edistämällä ja ylläpitämällä perheen terveyttä ja hyvinvointia. Haluamme luoda raskausajasta mahdollisimman myönteisen ja toivomme, että koette voivanne keskustella kanssamme niin fyysisistä, psyykkisistä kuin sosiaalisistakin asioista. 

Ota yhteyttä, jos uskot olevasi raskaana tai jos raskaustesti on positiivinen. 

Terveydenhoitajan luona käydään tavallisesti ensimmäisen kerran raskausviikolla 8-10. Ensimmäinen käynti kestää n. 1-1½ tuntia. Jos sinulla on rokotuskortti, ota se mielellään mukaan, ja ilmoita myös, mikäli sinulla on jokin sairaus tai jos suvussa on perinnöllisiä sairauksia. Olette molemmat, niin tuleva äiti kuin isäkin, aina tervetulleita meille. 

Ensimmäinen ultraäänitutkimus tehdään yleensä viikolla 10-12 meillä tai sikiöseulonnassa äitiyspoliklinikalla/Vaasan keskussairaalassa (vapaaehtoinen tutkimus, jolla mitataan Downin syndrooman riskiä).

Kaikilta raskaana olevilta otetaan raskauden alussa seuraavat verikokeet: veriryhmä, B-hepatiitti, kuppa ja HIV. Jokaisella käyntikerralla tutkitaan virtsanäyte, verenpaine, paino ja tarvittaessa hemoglobiini sekä kuunnellaan sikiön sydänäänet.

 

Ensimmäistä lastaan odottaville perheille järjestetään vanhempainkurssi joka sisältää 5 kokoontumiskertaa. Toista lastaan odottaville perheille järjestetään teemailta, jolloin käsitellään sisarusten välistä mustasukkaisuutta. Fysioterapeuttimme järjestää ryhmätilaisuuksia, joissa hän kertoo mm. raskauden aikaisesta voimistelusta ja ergonomiasta.

 

Neuvolassa käydään raskauden alkuvaiheessa yleensä kerran kuukaudessa, loppuvaiheessa useammin ja viimeisen kuukauden aikana kerran viikossa. Terveydenhoitaja tulee synnytyksen jälkeen kotikäynnille, ja vauva siirretään lastenneuvolan kirjoihin noin kolmen viikon ikäisenä. Äiti tulee vielä äitiysneuvolaan jälkitarkastukseen n. 8-10 viikkoa synnytyksen jälkeen.

 

Puhelinaika: maanantai-perjantai klo. 9.30-10.00
Puh.nro: 06-2249 440

Maanantai – perjantai klo 8-12 voitte myös jättää soittopyynnön niin teille soitetaan viimeistään seuraavana työpäivänä.