Olet tässä

Nuoret hyötyvät koronarokotuksesta!

Rokotteista kannattaa ensisijaisesti ajatella, että ne suojaavat sinua itseäsi taudilta, jota yhteiskunta pitää niin vakavana, että sitä vastaan ylipäätään on kehitetty rokote. Tähän mennessä sairastuneet nuoret ovat yleensä saaneet taudin lievempänä, mutta nuorten keskuudessa esiintyy myös vakavia koronatapauksia. On mahdollista, että et itse saisi tautia rokottamattomana, mutta suojaat myös ystäviä, sisaruksia, vanhempia ja isovanhempia ottamalla rokotteen.

Ne, jotka haluavat matkustaa ulkomaille, hyötyvät rokotuksista, tietysti todellisen tautiriskin vuoksi, mutta myös rajanylityspaikoilla, joissa vaaditaan rokotustodistus. Älypuhelimellasi voit osoittaa, että olet ottanut rokotteen.

Jos useammat ottavat rokotteen, koronan leviäminen vähenee, mikä puolestaan tarkoittaa, että rajoituksia voidaan vähentää. Baareja, festivaaleja, urheilutapahtumia ym. ei tarvitse rajoittaa, sulkea tai peruuttaa. Yliopistot, lukiot ja muut koulut voivat toimia normaalimmissa olosuhteissa. Etäopiskelu, joka luo yksinäisyyttä ja estää sosiaalista opiskelijaelämää, voidaan lopettaa.

Osa voi saada joitakin sivuvaikutuksia rokotteista. Yleisimmät tuntemukset koronarokotuksen jälkeen ovat lievä päänsärky, vähäinen lämmönnousu tai väsymys. Nämä ovat sivuvaikutuksia, joiden oireet kestävät yleensä alle vuorokauden. Useimmat eivät saa mitään sivuvaikutuksia.

Närpiössä olisi hyvät mahdollisuudet saavuttaa tilanne, jossa yli 80 % 16–40-vuotiaista nuorista olisi saanut ensimmäisen rokoteannoksensa heinäkuussa. Kesäkuun 30. päivään mennessä hieman yli 50 % tämän ikäisistä asukkaista oli ottanut koronarokotteen. Suunta on hyvä, mutta rokotekattavuuden vuoksi vielä useampien nuorten asukkaiden olisi nyt tärkeää tulla rokotettavaksi.