Olet tässä

Tietoa koronavilkusta

Jos koronavilkku antaa ilmoituksen
Olisi suositeltavaa, että mahdollisimman moni asukas lataa Koronavilkun älypuhelimelleen. Suomessa koronavilkkua on ladattu useita miljoonia kertoja. Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus.

Koronavilkku on vapaaehtoinen täydennys terveydenhoitohenkilöstön suorittamalle tartuntojen jäljitykselle. Koronavilkkua ei käytetä määräämään ketään karanteeniin, mutta se ilmoittaa altistuksesta, jos olet lähipäivinä ollut koronatartunnan saaneen henkilön läheisyydessä, edellyttäen, että tartunnan saanut henkilö käyttää myös koronavilkkua. Kun tartunnan saanut henkilö ilmoittaa tartunnastaan sovellukselle, saavat henkilön läheisyydessä lähipäivinä olleet ilmoituksen altistuksesta koronavilkku-sovellukseensa.

Miten toimia, kun Koronavilkku-sovellus vilkkuu?

  • Jos saat ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, saat toimintaohjeet jatkoa varten sovelluksesta. 

Yleisiä ohjeita koronavilkun hälytettyä:

  • Pidä etäisyyttä, käytä kasvomaskia ja noudata hyvää käsihygieniaa erityisen huolellisesti. 
  • Tarkkaile mahdollisia oireita ja hakeudu välittömästi koronatestiin lievienkin oireiden ilmetessä.
  • Koronavilkun ilmoitus ei tarkoita, että sinun olisi oltava karanteenissa tai jäädä kotiin töistä. Karanteenimääräys tulee sairaanhoitohenkilökunnalta.
  • Ilmoita mieluiten myös työnantajallesi, että koronavilkkusi on hälyttänyt. Harkitse työnantajasi kanssa etätyömahdollisuutta. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, tulee sinun työnantajasi kanssa arvioida, teetkö töitä esim. suojavarusteet (esim. kasvomaski, hanskat) päällä ja pidätkö jonkin aikaa työtovereihin ja asiakkaisiin ym. enemmän fyysistä etäisyyttä.
  • Koronavilkku ei tallenna nimeäsi, syntymäaikaasi tai yhteystietojasi. Se ei voi selvittää henkilöllisyyttäsi tai tapaamiesi ihmisten henkilöllisyyttä. Sovellus ei kerää paikannustietoja.

Vaasan sairaanhoitopiirin tiedote:  https://www.vaasankeskussairaala.fi/potilaille/ajankohtaista/koronavirus-covid-19/miten-toimia-kun-koronavilkku-sovellus-vilkkuu/

THL: https://koronavilkku.fi/