Stöd för examensarbete

Pengar, miniräknare och glasögon

Närpes stad stöder studerandes examensarbeten som anknyter till ortens näringsliv eller den offentliga sektorn. Stöd kan sökas av studerande som har hemort i Närpes och studerar i Finland eller utomlands vid universitet, högskola eller yrkeshögskola. Föremål för examensarbete kan vara ett företag i Närpes, en organisation i Närpes, staden eller dess samkommuner samt företeelser ur Närpes perspektiv.

Ansökningar om stöd för examensarbeten, som pågår eller färdigställs under 2024, kan göras senast den 13 december 2024 och riktas till Stadsstyrelsen i Närpes, Kyrkvägen 2, 64200 Närpes.
Ansökningsblankett kan hämtas från stadshuset eller från stadens webbplats här nedan.

Stadsstyrelsen

Planer till påseende

Enligt § 63 MBL meddelas att ändring av följande plan påbörjas:

  • ändring av detaljplan för kvarter 437 i Finby by

Enligt § 63 i MBL och 30 i MBF meddelas att till allmänt påseende finns PDB och utkast till ändring av följande planer:

• ändring av delområden av strandgeneralplanen. Ändringen gäller flyttning av byggplatser
• ändring av detaljplan för kvarter 507, 517 och 521 i Finby

Materialet finns till påseende 22.10-20.11.2024 i stadshuset, mätning och planläggning samt på Närpes stads hemsida: www:narpes.fi. Eventuella åsikter skall senast 20.11.2024 tillställas: Närpes stad/Enheten för mätning och planläggning, Kyrkvägen 2, 64200 Närpes. Tilläggsuppgifter ger Malin Haka tel. 040-1600931

       

Inga egna redskap till simhallen

Simmare i terapibassängen och vattengymnastikledare

Med tanke på hygien och säkerhet får simhallsbesökare inte ta med egna redskap till simhallen, t.ex. badringar eller aquabälten. Det finns avgiftsfria redskap att låna på simhallen.

Årets resultat från motionskampanjen ”I form för livet”

Postlåda med i form för livet logo

I år samlade motionskampanjen I form för livet totalt 30 830 prestationer i motionshäften. Den digitala kampanjen samlade totalt 334 timmar 4 minuter i cykling och 42 timmar 42 minuter i gång och löpning.
Vinnare av cykeln (märke: Monark): Andrea Ojala, Finby

Mer om kampanjens resultat

Tack till alla som deltagit och grattis till vinnaren av cykeln!

Aktuellt från lantbrukskansliet v.40

Ändring av stödansökan 2024
– Onsdagen den 2.10.2024 är den sista möjliga dagen att korrigera årets ansökan om åkerstöd i VIPU-tjänsten.

Årets höstanmälan öppnas först i januari 2025, och precis som ifjol så anmäler du vilka skiften som har växttäcke och vilka som inte har växttäcke över vintern!

  1. Obligatoriskt Växttäcke vintertid, 33 %, gäller ALLA GÅRDAR (villkorligheten)

Till den obligatoriska 33 % får du räkna in olika slag av växttäcke, såsom äkta växttäcke, stubb av produktionsgrödor, lättbearbetning mm.

Att tänka på innan du plöjer:
Räkna så att åtminstone 33 % av åkerarealen är växttäckt 31.10-15.3 (hit räknas permanenta grödor alltså jordgubbar, fruktträd m.fl.).

Angående stubbträda från år 2023
Areal som anmälts som stubbträda i vårens stödansökan, duger inte som areal för växttäcke.

Om gården har permanent gräsmark
Tänk på att arealen för permanent gräsmark inte räknas med i arealen för obligatoriskt växttäcke (33%).
Om skiftet blivit permanent gräsmark, det kan du kontrollera i VIPU-tjänsten under: Gård-Skiftesuppgifter-Jordbruksskiften

2. Stöd för miljösystem- Växttäcke vintertid (max 50 €/ha)
Du kan få stöd (ca 50€/ha) för åkerarealer, permanenta grödor och permanent gräsmark som inte bearbetats och som är årets stubb- eller växttäcke.

Som växttäcke vintertid godkänns även en kemiskt förstörd stubb av årets grödor.
Däremot godkänns inte skiften där du har svartträda eller haft stubbträda anmält, de kan godkännas endast om du har sådd in dem med höstgrödor.
Du kan få stöd för arealer med fleråriga energi- och trädgårdsväxter endast om det finns ett växtbestånd mellan raderna, till exempel vall.

Mera information i ansökningsguiden: https://www.ruokavirasto.fi/sv/stod/jordbruk/akerstod/stod-for-miljosystem/stodvillkor-stod-for-miljosystem/stodvillkor-stod-for-miljosystem-2024/#id-2-vaxttacke-vintertid

    Växttäcket följs upp med hjälp av satelliter
    Likt förra våren kommer växttäcket övervakas med satellit. Om du sått höstgrödor glöm inte att ta bilder av den grönskande grödan med hjälp av Vipu-mobilen i november
    Läs mer i senaste nyhetsbrevet från Livsmedelsverket: https://nyhetsbrev.livsmedelsverket.fi/archive/show/5874130#vaxttacke-vintertid

    Ta kontakt med oss på landsbygdskansliet om du har frågor och funderingar!

    Närpes stad, landsbygdsförvaltning
    (samarbetsområde för Närpes, Kristinestad, Malax, Korsnäs, Kaskö)
    https://www.narpes.fi/arbete-naringsliv-och-turism/landsbygdsservice/

    Ansökan om understöd riktade till sektionen för välfärd och integration

    Pengar, glasögon och en kalkylator

    Stadsstyrelsens sektion för välfärd och integration beviljar årligen understöd för sådana ansökningar som har som målsättning att främja hälsa, välfärd eller integration i Närpes. Ansökan är öppen till och med 15.11 2024.

    Ansökan om understöd ska ha en uttalad koppling till främjande av hälsa, välfärd eller integration i Närpes. Understöd beviljas i huvudsak som projektbidrag åt organisationer och sammanslutningar. Understöd beviljas inte för privatpersoner eller för inköp av inventarier. Bidrag beviljas inte för redan genomförda projekt och inte heller för facklig eller partipolitisk verksamhet.

    I ansökan ska tydligt beskrivas ansökt belopp samt målgrupper och nyttor med ifrågavarande projekt. Syfte, målsättningar och vad projektet konkret ska åstadkomma ska framgå av en projektplan i ansökan. Sektionen för välfärd och integration prioriterar sådana ansökningar som avser förhöja välmående för åldringar samt sådana ansökningar som avser stärka integrationen i lokalsamhället. 

    Beslut om tilldelning av medel delges via e-post till vederbörande efter att sektionens beslut har vunnit laga kraft. Sektionen kan vid behov följa upp hur beviljade medel har använts genom att begära redovisning från projekt.

    Ansökningar sker endast via ifyllt och inlämnat elektroniskt ansökningsformulär.

    Förfrågningar och mer information om ansökningsprocessen ges av förvaltningsdirektör Björn Häggblom: bjorn.haggblom@narpes.fi eller (0)6 22 49111.

    Ansökningsformulär

    Ändamålet har koppling till(Obligatoriskt)
    Ansökan om understöd ska ha en uttalad koppling till främjande av hälsa, välfärd eller integration i Närpes.
    I ansökan ska tydligt beskrivas ansökt belopp samt målgrupper och nyttor med ifrågavarande projekt. Syfte, målsättningar och vad projektet konkret ska åstadkomma ska framgå av en projektplan i ansökan.
    Dra filer hit eller
    Godkända filtyper: docx, pdf, xls, xlsx, jpg, jpeg, doc, odt, Max filstorlek: 128 MB.

      AN-tjänsterna blir nästa år din egen kommuns sysselsättningstjänster – så här inverkar den historiska reformen på Vasaregionen 

      Nästa år får person- och företagskunder råd och handledning för arbetssökning och rekrytering från kommunernas sysselsättningstjänster i stället för AN-byrån. Vasa fungerar som organisationsansvarig kommun inom Österbottens sysselsättningsområde och ordnar sysselsättningsservicen gemensamt med Kaskö, Korsnäs, Laihela, Malax, Korsholm, Närpes, Nykarleby och Vörå. 

      AN-byråerna, d.v.s. statens arbets- och näringsbyråer, avskaffas och deras tjänster överflyttas till kommunerna fr.o.m. 1.1.2025. Samtidigt överflyttas drygt 80 sysselsättningsexperter från Österbottens AN-byrå till Vasa stad. Sysselsättningstjänsterna blir en del av kommunens grundläggande tjänster på samma sätt som till exempel småbarnspedagogiken. 

      – Den här historiska reformen ger kommunerna nya möjligheter för att främja sysselsättningen. Regionens livskraft och konkurrenskraft stärks då kommunerna i fortsättningen kan utveckla sysselsättningstjänsterna för att svara direkt på invånarnas och de lokala arbetsgivarnas behov, säger Juha Nummela, direktör för Österbottens sysselsättningsområde. 

      Vad innebär reformen för kunderna? 

      AN-byråns kunder behöver inte göra något fastän tjänsteproducenten byts ut vid årsskiftet. Både person- och företagskunder kan även i fortsättningen använda Jobbmarknadens elektroniska tjänst för att sköta ärenden. Även nya kunder bör logga in på Jobbmarknaden då de söker arbete eller arbetstagare.  

      I Vasa finns verksamhetspunkten för sysselsättningstjänsterna fotsättningsvis i den nuvarande AN-byråns utrymmen i ämbetshuset på Brändö. De övriga verksamhetspunkterna i Österbottens sysselsättningsområde meddelas under hösten.  

      Österbottens AN-byrå meddelar sina kunder om reformen under hösten via sina egna kanaler. 

      Tjänsterna ordnas i samarbete mellan kommunerna inom sysselsättningsområdet  

      I Finland bildas via reformen 45 sysselsättningsområden som ansvarar för att administrativt ordna sysselsättningstjänsterna.  Vasa fungerar som organisationsansvarig kommun för Österbottens sysselsättningsområde som, utöver Vasa, består av Kaskö, Korsnäs, Laihela, Malax, Korsholm, Närpes, Nykarleby och Vörå. 

      Oavsett det administrativa organisationssättet av sysselsättningstjänsterna, kan invånarna i fortsättningen alltid vända sig till den egna kommunen då det gäller frågor om sysselsättningstjänsterna. Rådgivningen och handledningen fungerar alltså på samma bekanta sätt som då man söker information om till exempel bygglov eller dagvårdsplats.  

      Varför överflyttas AN-tjänsterna till kommunerna? 

      Reformen tar tjänsterna närmare kunderna, vilket ökar sysselsättningstjänsternas tillgänglighet och effektivitet. 

      Syftet är inte enbart att överflytta tjänster och personal från staten till kommunerna, utan att utveckla sysselsättningstjänsterna till att bli ännu bättre. Inom Österbottens sysselsättningsområde riktar man yrkesutbildningen till att bättre stöda områdets sysselsättning och företagens behov, man främjar integreringens roll i sysselsättningen och man stärker kommunernas roll i att aktivt locka experter, vid behov även från utlandet.  

      I början av 2025 träder också en ny integrationslag i kraft, som gör att kommunerna övertar AN-byråns ansvar vad gäller främjandet av integrationskundernas integrering. Förändringen stärker sysselsättningen bland invandrade och förtydligar de olika aktörernas ansvar. 

      Snöröjning av gårdsvägar

      Närpes stad handhar snöröjning av gårdsvägar vintern 2024-2025 mot en avgift om 200 € + 25,5% mvs. Snöröjningen är endast tillgänglig för pensionärer och personer med funktionsnedsättning. Tekniska nämnden förbehåller sig rätten att förkasta dåliga vägar. Intresserade skall snarast möjligt, dock senast 18.10.2024 anmäla sig till Madelene Sandkulla, tel. 040-5276677 eller till Stig-Erik Ingves, tel. 0400-368206.

      Inventering av byggnadsbestånd

      Bild av hus med måttband

      Arbetet med att områdesvis inventera fastigheter i Närpes stad fortsätter. Under hösten och vintern utförs inventeringar i Kaldnäs, Ståbacka och Pjelax byar med omnejd. Under kartläggningen går inventeraren in på fastigheterna och mäter byggnaderna. Syftet med inventeringen är att säkerställa att staden bemöter alla fastighetsägare jämlikt genom att inventera byggnaderna och uppdatera uppgifterna i olika myndigheters byggnadsregister.