Idrottsföreningar: ansök om bidrag ur Närpes stads idrottsfond för utbildning av tränare och ledare under år 2024.

Bild på sedlar

Bidrag ur Närpes stads idrottsfond för utbildning av tränare och ledare under året kan ansökas av i staden registrerade idrottsföreningar senast den 15 oktober 2024.

Avsikten med idrottsfonden är att personen är bosatt i Närpes stad, representerande de idrottsformer som finnes i staden, ur fondens avkastning skall kunna anhålla om bidrag för ledar- och tränarutbildning.
Ett krav för att erhålla bidrag ur idrottsfondens avkastning är att personerna ifråga efter genomgången utbildning åtar sig ledar- och tränaruppgifter bland ungdomen i hemkommunen

Länk till ansökan.

Ansökan om fastighetsunderhåll för ungdomsföreningar år 2024

Bild på sedlar

Fastighetsunderhåll för ungdomslokaler som är ägda av ungdomsföreningar kan nu söka underhåll från Närpes stad för sina lokaler. Driftbidrag beviljas inte för att användas för renovering eller för hyran av en lokal. Ansök senast 20.10 klockan 21:00.

Ansök genom att fylla i ansökan här nedan. Sänd in ansökan genom att klicka på Skicka-knappen som finns här nedan på sidan.

Anhållan om bidrag för fastighetsunderhåll år 2024 / Avustushakemus kiinteistöjen ylläpitoon 2024

Föreningens namn / Yhdistyksen nimi:(Obligatoriskt)
Kontaktperson / Yhteyshenkilö:(Obligatoriskt)

Fastighetskostnader under föregående år (2023) / Kiinteistökulut edellisenä vuonna (2023)

Godkända filtyper: pdf, docx, doc, Max filstorlek: 20 MB.

AN-tjänsterna blir nästa år din egen kommuns sysselsättningstjänster – så här inverkar den historiska reformen på Vasaregionen 

Nästa år får person- och företagskunder råd och handledning för arbetssökning och rekrytering från kommunernas sysselsättningstjänster i stället för AN-byrån. Vasa fungerar som organisationsansvarig kommun inom Österbottens sysselsättningsområde och ordnar sysselsättningsservicen gemensamt med Kaskö, Korsnäs, Laihela, Malax, Korsholm, Närpes, Nykarleby och Vörå. 

AN-byråerna, d.v.s. statens arbets- och näringsbyråer, avskaffas och deras tjänster överflyttas till kommunerna fr.o.m. 1.1.2025. Samtidigt överflyttas drygt 80 sysselsättningsexperter från Österbottens AN-byrå till Vasa stad. Sysselsättningstjänsterna blir en del av kommunens grundläggande tjänster på samma sätt som till exempel småbarnspedagogiken. 

– Den här historiska reformen ger kommunerna nya möjligheter för att främja sysselsättningen. Regionens livskraft och konkurrenskraft stärks då kommunerna i fortsättningen kan utveckla sysselsättningstjänsterna för att svara direkt på invånarnas och de lokala arbetsgivarnas behov, säger Juha Nummela, direktör för Österbottens sysselsättningsområde. 

Vad innebär reformen för kunderna? 

AN-byråns kunder behöver inte göra något fastän tjänsteproducenten byts ut vid årsskiftet. Både person- och företagskunder kan även i fortsättningen använda Jobbmarknadens elektroniska tjänst för att sköta ärenden. Även nya kunder bör logga in på Jobbmarknaden då de söker arbete eller arbetstagare.  

I Vasa finns verksamhetspunkten för sysselsättningstjänsterna fotsättningsvis i den nuvarande AN-byråns utrymmen i ämbetshuset på Brändö. De övriga verksamhetspunkterna i Österbottens sysselsättningsområde meddelas under hösten.  

Österbottens AN-byrå meddelar sina kunder om reformen under hösten via sina egna kanaler. 

Tjänsterna ordnas i samarbete mellan kommunerna inom sysselsättningsområdet  

I Finland bildas via reformen 45 sysselsättningsområden som ansvarar för att administrativt ordna sysselsättningstjänsterna.  Vasa fungerar som organisationsansvarig kommun för Österbottens sysselsättningsområde som, utöver Vasa, består av Kaskö, Korsnäs, Laihela, Malax, Korsholm, Närpes, Nykarleby och Vörå. 

Oavsett det administrativa organisationssättet av sysselsättningstjänsterna, kan invånarna i fortsättningen alltid vända sig till den egna kommunen då det gäller frågor om sysselsättningstjänsterna. Rådgivningen och handledningen fungerar alltså på samma bekanta sätt som då man söker information om till exempel bygglov eller dagvårdsplats.  

Varför överflyttas AN-tjänsterna till kommunerna? 

Reformen tar tjänsterna närmare kunderna, vilket ökar sysselsättningstjänsternas tillgänglighet och effektivitet. 

Syftet är inte enbart att överflytta tjänster och personal från staten till kommunerna, utan att utveckla sysselsättningstjänsterna till att bli ännu bättre. Inom Österbottens sysselsättningsområde riktar man yrkesutbildningen till att bättre stöda områdets sysselsättning och företagens behov, man främjar integreringens roll i sysselsättningen och man stärker kommunernas roll i att aktivt locka experter, vid behov även från utlandet.  

I början av 2025 träder också en ny integrationslag i kraft, som gör att kommunerna övertar AN-byråns ansvar vad gäller främjandet av integrationskundernas integrering. Förändringen stärker sysselsättningen bland invandrade och förtydligar de olika aktörernas ansvar. 

Snöröjning av gårdsvägar

Närpes stad handhar snöröjning av gårdsvägar vintern 2024-2025 mot en avgift om 200 € + 25,5% mvs. Snöröjningen är endast tillgänglig för pensionärer och personer med funktionsnedsättning. Tekniska nämnden förbehåller sig rätten att förkasta dåliga vägar. Intresserade skall snarast möjligt, dock senast 18.10.2024 anmäla sig till Madelene Sandkulla, tel. 040-5276677 eller till Stig-Erik Ingves, tel. 0400-368206.

Inventering av byggnadsbestånd

Bild av hus med måttband

Arbetet med att områdesvis inventera fastigheter i Närpes stad fortsätter. Under hösten och vintern utförs inventeringar i Kaldnäs, Ståbacka och Pjelax byar med omnejd. Under kartläggningen går inventeraren in på fastigheterna och mäter byggnaderna. Syftet med inventeringen är att säkerställa att staden bemöter alla fastighetsägare jämlikt genom att inventera byggnaderna och uppdatera uppgifterna i olika myndigheters byggnadsregister.

Skarpängsvägen

Karta över skarpängsvägen

Under hösten går arbetet med den nya Skarpängsvägen in i de färdigställande arbeten och asfaltering. Dessa arbeten kommer att påverka trafiken med korta trafikstopp och köbildning. Det kommer finnas personal på plats som dirigerar trafiken. Vi som entreprenör önskar att trafikanterna följer de anvisningar som ges.

I detta skede kommer Kristinestadsvägen, Närpesvägen och korsningen Skarpängsvägen-Nybrovägen få ny beläggning. Även sträckningen på den nya Skarpängsvägen mellan Kristinestadsvägen och Nybrovägen kommer att färdigställas. Nybrovägen och underfarten på Skarpängsvägen med cykelled kommer att tas i bruk senast i slutet av november. Den nya Skarpängsvägen mellan Nybrovägen och Närpesvägen kommer att färdigställas 2025.

På Närpesvägen fortsätter arbetet med kantstenarna och plattsättningen under den kommande veckan. På Kristinestadsvägen är stenläggningsarbetet slutfört.  Under vecka 38 kommer förberedande arbeten med den nya beläggningen påbörjas.

Vecka 39 startar asfalteringsarbeten på Skarpängsvägen, Nybrovägen, Närpesvägen och Kristinestadsvägen. Även cykelvägarna runt om dessa vägar kommer asfalteras i detta skede. Arbetet med den nya beläggningen uppskattas ta 3 veckor. Under denna tid kommer en fil i gången vara i bruk för trafiken på Närpesvägen och Kristinestadsvägen. När beläggningen görs på Kristinestadsvägens cykelled kommer cykelvägen vara avstängd från busstationen till Pilvägen. Cyklister och fotgängare kommer att hänvisas till Nybrovägen under tiden arbetet pågår.

Västkustens miljöenhet informerar 12.9.2024: Vattnet behöver inte längre kokas inom Övermark Vattenandelslags distributionsområde.

Bild av vattenkran

Vattnet behöver inte längre kokas inom Övermark Vattenandelslags distributionsområde.

Vattnet innehåller inte patogena bakterier. Vattnet är drickbart och det kan användas normalt. Situationen är normal och det finns inte längre begränsningar i vattenanvändningen.

Kloreringen av vattnet fortsätter tillsvidare.

Årets äldregärning i Närpes

aldrepersoner

I höst delar äldrerådet i Närpes för första gången ut sin utmärkelse för årets äldregärning. Utmärkelsen ges åt någon som sprider positivitet och glädje bland de äldre, främjar deras hälsa och välbefinnande, främjar deras inkludering i näromgivningen eller skapar trygghet och gemenskap för de äldre. Det kan handla om stora som små insatser.

De som kan få utmärkelsen är en eller flera Närpesbor tillsammans, ett företag, en förening eller en organisation verksam i Närpes. Utmärkelsen delas ut i samband med de äldres vecka i oktober.

Äldrerådet ber allmänheten att skicka förslag på kandidater och äldrerådet tar sedan beslut om vem som ska få utmärkelsen. Nomineringen skickas in på formuläret här nedanför. Formuläret kan vid behov hämtas i pappersversion från stadshusets info.

Kandidatförslagen ska vara inlämnade senast 27.9.2024 klockan 16.00.

Detta formulär är inte längre tillgängligt.

DRICKSVATTNET SKA KOKAS INOM DISTRIBUTIONSOMRÅDET FÖR ÖVERMARK VATTENANDELSLAG

Smittat vatten

Västkustens miljöenhet informerar 6.9.2024

Kloreringen och uppmaning om kokning av hushållsvattnet inom Övermark vattenandelslags distributionsområde fortsätter tillsvidare fram till att ny information ges.

Resultaten från provtagningen den 5.9 kommer i början av nästa vecka

Nya prov tas inkommande vecka.


VÄSTKUSTENS MILJÖENHET INFORMERAR:

Dricksvattnet kan innehålla sjukdomsalstrande mikrober eftersom man hittat intestinala enterokocker-bakterier samt koliforma bakterier i vattenprover som togs den 2.9.2024 inom Övermark vattenandelslags distributionsområde. Förekomsten av dessa bakterier i vattnet är ett tecken på förorening.

Allt dricksvatten och allt vatten som används vid matlagning ska kokas i minst fem minuter inom distributionsområdet.

Kloreringen av hushållsvattnet pågår och lukten av klor känns tydligt. Klor dödar mikrober. Kloret i vattnet orsakar inte sanitära olägenheter, det tryggar hushållsvattnets mikrobiologiska kvalitet. Man kan tvätta sig som normalt med vattnet.

För att kartlägga situationen tas det fler prover den 5.9.2024.

Uppmaningen att koka vattnet gäller tills vidare, fram till att ny information ges.

Mer information:
Västkustens miljöenhet, Miljö- och hälsoskyddschef Tommy Stenlund, tfn 044 7271 284. Anträffbar 5.9.2024.
Övermark vattenandelslag Tommy Hägglund, tfn 0400 562 122