Ajankohtaista maataloustoimistolta v.40

Tukihakemuksen 2024 muutosaika
2.10.2024 on viimeinen mahdollinen päivä korjata peltotukien hakemusta VIPU-palvelussa.
Tämän vuoden syysilmoitus avataan tämänhetkisen tiedon mukaan tammikuussa 2025, ja niin kuin viime vuonna siellä ilmoitetaan mitkä lohkot ovat kasvipeitteisiä talven yli ja mitkä eivät ole.

  1. VAATIMUS 33 %:N KASVIPEITTEISYYDESTÄ KOSKEE KAIKKIA TILOJA (ehdollisuus)

33%:in kasvipeitteisyyteen saat laskea mukaan monta erilaista kasvipeitteistä alaa kuten aitoa kasvipeitettä, tuotantokasvien sängen, kevyesti muokattuja aloja jne.

Huomioitavaa ennen syyskyntöjä:

  • Laske että sinulla on vähintään 33 % kasvipeitteisenä 31.10-15.3. välisen ajan (tänne lasketaan myös mansikoiden, hedelmäpuiden yms. pinta-alat). Yhteenlasketusta alasta on säilytettävä vähintään 33 % kasvipeitteisenä

Vuoden 2023 jälkeiset sänkikesannot

  • Pinta-ala joka on kevään tukihaussa ilmoitettu sänkikesannoksi ei voi ilmoittaa kasvipeitteiseksi.

Jos tilalla on pysyvää nurmea

  • Muista että pysyvää nurmea EI lasketa vähimmäiskasvipeitteeseen, koska se ei saa sisältyä 33 %:n vähimmäiskasvipeitealaan.

Pysyviksi nurmiksi muuttuneet alat voit tarkistaa VIPU-palvelusta, Maatila-Lohkotiedot-Kasvulohkot

  - kasvipeitteiseksi hyväksytään myös pinta-alat jotka on tuhottu kemiallisesti, myös nurmella.

Ehdollisuuden vähimmäismaanpeitteeseen voit ilmoittaa lisäksi kevytmuokatut alat.

  • Kevytmuokattu ala hyväksytään silloin, kun muokkaus on tehty kultivaattorilla, lautasäkeellä, joustopiikkiäkeellä, lapiorullaäkeellä tai rullailmastimella yhteen kertaan ajaen.

Voit ilmoittaa seuraavien kasvien muokkaamattomat alat kasvipeitteisenä, mikäli pellon pintaan on jäänyt sadonkorjuun jälkeistä kasvijätettä sokerijuurikkaista, myös avomaanvihanneksista, katso ehdollisuuden oppaasta mitä kasveja tämä koskee: https://www.ruokavirasto.fi/tuet/maatalous/perusehdot/ehdollisuus/ehdollisuuden-opas/ehdollisuuden-opas-2024/#id-talviaikainen-vahimmaismaanpeite

  1. Ekojärjestelmätuki- Talviaikainen kasvipeitteisyys (noin 50 €/ha)

Voit saada Ekojärjestelmätukea (noin 50 €/ha) muokkaamattomille, sänki- tai kasvipeitteisille peltojen, pysyvien kasvien ja pysyvän nurmen aloille.
Talviaikaisen kasvipeitteisyyden tukea voit hakea myös kemiallisesti tuhotulle tämän vuoden sängelle.

Et voi ilmoittaa peltotukien haussa avo- tai sänkikesannoksi ilmoittamaasi alaa syksyllä kasvipeitteiseksi, ellet ole kylvänyt alalle syyskylvöisiä kasveja.
Voit saada monivuotisten energia- ja puutarhakasvien alasta kasvipeitteisyyden tukea vain silloin, kun riviväleissä on kasvusto, esimerkiksi nurmea.

Lisätietoja Hakuoppaasta:
https://www.ruokavirasto.fi/tuet/maatalous/peltotuet/ekojarjestelmatuki/tukiehdot-ekojarjestelmatuki/tukiehdot-ekojarjestelmatuki-2024/

Kasvipeitteisyyttä seurataan satelliittien avulla
Niin kuin viime keväänä kasvipeite valvotaan sateliitilla. Jos olet kylvännyt syyskasveja, älä unohda ottaa kuvia vihertävästä kasvustosta vipumobiililla marraskuussa.
Lue lisää Ruokaviraston viimeisestä uutiskirjeessä: https://uutiskirje.ruokavirasto.fi/archive/show/5873967

Soittele kun ilmenee kysymyksiä!

Terveisin,
Närpiön kaupunki, maaseutuhallinto

https://www.narpes.fi/fi/tyo-elinkeinoelama-ja-matkailu/maaseutupalvelut/