Ajankohtaista maataloustoimistolta, kesä 2024

Hei!

Tässä seuraa tärkeää tietoa kesän ajankohtaisista asioista:

Onko sinulla tarvetta muuttaa tietoja tukihakemuksessasi?
Muutosmahdollisuus on avattu Vipu-palvelussa! Tukihakemusta ei tarvitse peruuttaa, jos haluaa muuttaa esim. kasvia jollakin kasvulohkolla niin tekee muutoksen ja tallentaa, tämän jälkeen muutos näkyy hallinnon sovelluksessa.
Soita mielellään meille ja keskustele muutoksesta, me emme saa automaattisesti tietoa siitä että joku on muuttanut hakemustaan. Mitä muutoksia hakemukseen voi tehdä? Lue asiasta enemmän Ruokaviraston viimeisimmässä uutiskirjeessä: https://uutiskirje.ruokavirasto.fi/archive/show/5805930
HUOM! Ensimmäisen yhteydenottoyrityksen jälkeen koskien peltovalvontaa (ELY-keskuksesta) kaikki tiedot Vipussa lukkiutuu eikä hakemustietoja voi enää muuttaa.

Etkö pysty täyttämään pellolla tukivaatimuksia?
Jos tilanne on nyt sellainen, että et jostain syystä haluakkaan hakea tukea jostakin pellosta ja menet korjaamaan tietoja tukihakemukseen: ilmoita tällöin kasvikoodi ”Tuen peruminen”. ÄLÄ ilmoita ”Viljelemätön”, se tarkoittaa, että lohko passivoidaan/otetaan pois täysin.

Vahingoittaako joutsenet, kurjet, valkoposkiset hanhet viljelyksiäsi?
Jos siitä haluaa hakea vahinkokorvausta, niin tärkeintä tässä vaiheessa on dokumentoida vahingot ja niiden laajuus sekä ennaltaehkäistä vahinkoja pystyttämällä linnunpelättimiä tai pelästyttää lintuja muilla tavoin.
Tee ilmoitus vahingoista ELY-keskukseen tämän kautta: https://sahkoinenasiointi.ahtp.fi/fi/palvelut (valitse ”Korvaukset rauhoitettujen eläinten aiheuttamista vahingoista ja vahinkojen ennaltaehkäisemisestä” ja sen jälkeen ”Korvaus rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemiseen”.
Ilmoita mielellään myös maataloustoimistoon vahingosta ENNEN sadonkorjuuta/puintia jotta kerkkiämme tulla arvioimaan vahinko.

Petovahingot
Jos suurpedot vahingoittavat tuotantoeläimiäsi, hevosiasi tai koiriasi, ota yhteyttä maaseutuelinkeinoviranomaiseen JA petoyhdyshenkilöön. Ilmoitus on tehtävä heti, kun vahinko on havaittu, koska korvausta varten vaaditaan maastotutkimus. Jos vahinko sattuu viikonlopulla tai illalla niin tulee ottaa yhteyttä seuraavana arkipäivänä.
Petoyhdyshenkilöön kannattaa olla yhteydessä heti, mahdollisuuksien mukaan, pedon jälkien havaitsemisen takia. Korvaushakemus tehdään Vipu-palvelussa.

MAATALOUSTOIMISTOT LOMA-AIKANA:
Maataloustoimistoissa on 1.7-2.8 välisenä aikana vähemmän henkilökuntaa. Soittakaa tavallisiin puhelinnumeroihimme, paikallaoleva henkilöstö vastaa.
Koska teemme heinä-elokuussa myös tarkistuskäyntejä koskien hukkakauraa niin toimistossa ei aina ole väkeä paikan päällä, soitto ennen käyntiä toimistolla kannattaa!
Vastaamme myös sähköposteihin jotka lähetetään osoitteeseen lantbruk@narpes.fi kaikki yhteystietomme löydät täältä.

Maataloushallinto toivoo kaikille hyvää kesää!


Yst. terv.
Närpiön kaupunki, maaseutuhallinto
(yhteistoiminta-alue Närpiö, Kristiinankaupunki, Maalahti, Korsnäs, Kaskinen)