Aktuellt från lantbrukskansliet, sommar 2024

Hej!

Här följer information inför sommaren och lite information om aktuella saker.

Behöver du korrigera uppgifter i din stödansökan?
Ändringsmöjligheten av stödansökan har öppnats i Vipu-tjänsten! Ansökan behöver inte återtas, om man t.ex. behöver ändra på grödan för nåt jordbruksskifte så går man in och ändrar växt och sen sparar, därefter syns ändringen direkt i förvaltningens tillämpningar. Ring gärna och diskutera ändringen med oss om ni vill, vi får inte automatiskt meddelande om att någon ändrat på sin ansökan.
Gör korrigeringarna senast 2.10.2024.

Vilka ändringar kan göras i stödansökan?
Läs mer om det i Livsmedelsverkets senaste nyhetsbrev, https://nyhetsbrev.livsmedelsverket.fi
OBS! Efter första kontaktförsöket om övervakning av åkerstöd (från NTM-centralen) låses ändringsmöjligheterna i ansökan, alltså då går det inte längre att göra ändringar i ansökan.

Kan du inte uppfylla stödreglerna på åkern?
Om situationen är den att du av någon anledning vill avsäga dig stödet för något skifte i år då ändrar du på jordbruksskiftet i ansökan: -> till växtkoden ”Återtagande av stöd”. OBS! Anmäl INTE ”Icke odlat”, eftersom det betyder att skiftet ska passiveras/tas bort helt ur jordbruksanvändning.

Skadar svanar, tranor, vitkindade gäss dina odlingar?
Om du vill söka ersättning för det så är det viktigt att dokumentera skadorna och deras omfattning (ta bilder) och förebygga skadorna genom att lägga upp fågelskrämmor eller skrämma fåglarna på andra vis.
Gör anmälan om skadan till NTM-centralen här: https://sahkoinenasiointi.ahtp.fi/sv/palvelut (välj ”Ersättning för skador och för att förebygga skador orsakade av fridlysta djur” och därefter ”Ersättning för skador på odling orsakade av fridlysta djur”).
Meddela också lantbrukskansliet om skadan FÖRE skördandet/tröskningen så att vi hinner komma och värdera skadan före skördandet.

Skador av stora rovdjur
Om stora rovdjur (varg, björn, lo, järv) skadar dina produktionsdjur, bin, hästar eller hundar ska du ta kontakt med landsbygdsnäringsmyndigheten OCH rovdjurskontaktpersonen.
Anmälan ska göras direkt skadan upptäckts eftersom en terrängundersökning krävs för skade-ersättningen. Om skadan sker under en helg eller kväll så tar man kontakt under följande vardag.
Rovdjurskontaktpersonen lönar det sig att kontakta direkt, om möjligt, för att konstatera spår efter rovdjuret. Ansökan om ersättning görs i Vipu-tjänsten.

Odlar du näringsväxter för bin?
I bilagan finns ett infoblad från Finlands biodlares förbund, läs det ifall du har passliga grödor och åkrar för bisamhällen.

LANTBRUKSKANSLIERNA I SEMESTERTIDER:
Lantbrukskanslierna har mindre bemanning 1.7-2.8.
Ring på våra vanliga telefonnummer så svarar den personal som är i jobb.
Eftersom vi även gör kontrollbesök gällande flyghavre i juli-augusti så är vi inte alltid på plats på kontoret, besök på kansliet bör alltid avtalas om på förhand!
Vi svarar också på e-post som skickas till lantbruk@narpes.fi, alla våra kontaktuppgifter hittar du här.

Landsbygdsförvaltningen önskar alla en bra sommar!


Mvh.
Närpes stad, landsbygdsförvaltning
(samarbetsområde för Närpes, Kristinestad, Malax, Korsnäs, Kaskö)